Research Project 2024-2025

Onderzoeksland & onderzoeksthema

Het Research Project 2024-2025 is een uniek internationaal onderzoeksproject van het departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap (USBO). Een groep van 8 studenten is verantwoordelijk voor het organiseren van dit onderzoeksproject. In november 2024 zullen 28 studenten 6 weken lang onderzoek uitvoeren in het buitenland. Het onderzoek zal plaatsvinden in Athene, Griekenland. We zullen onderzoek doen naar ‘adaptive governance: from chaos to control’.

Griekenland en de Griekse context

De Helleense Republiek, beter bekend als Griekenland, is een land in het zuidoostelijke puntje van Europa. Griekenland staat onder andere bekend om zijn rijke geschiedenis, cultuur, het lekkere eten en toerisme. In de afgelopen decennia heeft het land echter ook erkenning gekregen voor de manier waarop het omging met de overvloed aan crises waarmee ze werd geconfronteerd. Griekenland heeft veel doorstaan, maar heeft zich als land ook weten te herstellen en scoort nu weer goed op (vooral economische) indicatoren.
 
Als men crisissen ziet als een leermoment, zou je kunnen stellen dat de verhoogde blootstelling aan crises Griekenland een unieke kans heeft geboden om haar bestuur te verbeteren en zich aan te passen aan de omstandigheden. Maar als men vanuit een dreigingsperspectief naar deze crisissen kijkt, zou men kunnen stellen dat de grote hoeveelheid blootstelling aan crises bestuurlijke vooruitgang heeft belemmerd, aangezien de bestuurscapaciteit zich concentreerden op acute en bedreigende situaties. 
 
Griekenland lijkt ons dus een uitermate geschikt land om onderzoek te doen naar adaptive governance en crisismanagment.